zaterdag 28 juni 2014

Bladerdeeg maken (snelle variant)

Quiche, Engelse pie, saucijzenbroodjes, worstenbroodjes overal wordt bladerdeeg voor gebruikt. Sommige gerechten worden aangeduid met snel en makkelijk. Even bladerdeeg plakjes uit de vriezer halen pakketje maken en de oven in; hoe simpel wil je het hebben. In de meeste natuurwinkel, anders moet je het even vragen en dan kunnen ze het bestellen, kan je glutenvrij of spelt bladerdeeg vinden. Dit is behoorlijk prijzig, er zitten minder plakjes in het pakje en deze zijn vaak ook kleiner. Daarnaast is het niet altijd aanwezig en heb ik regelmatig mis gegrepen wanneer ik het echt nodig had. Ben dus maar gaan uitzoeken hoe ik het zelf kan maken. 



Het kost wat tijd, maar veel werk is het niet. De tijd gaat voornamelijk zitten in het weer koud worden van de boter en het laten rusten van de gluten in de koelkast. Bladerdeeg zijn eigenlijk laagjes deeg, je vouwt het deeg op en rol het weer uit. Daar zitten blokjes boter tussen, wat er voor zorgt dat de laagjes in de oven ontstaan. 

Van deze hoeveelheid kan je 340 gram bladerdeeg maken, wat ruim voldoende is voor springvorm van 26 cm doorsnee. Snel bladerdeeg is ideaal voor gerechten waarbij je wel bladerig deeg wilt gebruiken, maar waarbij het niet zo hoog hoeft te rijzen. Je kunt dit niet maken in een zeer warme keuken, omdat de boter dan smelt en je het deeg niet meer kunt bewerken. Wanneer je het deeg de eerste keer omvouwt, lijkt het of je een hoop kiezelstenen omvouwt. Uiteindelijk wordt het deeg mooi glad.


Ingrediënten

170 gr koude boter
125 gr speltbloem
beetje zout
0.75 dl water

Zo bereid je het

Snijd de boter in de lengte in kwarten, snijd de kwarten horizontaal in blokjes en leg die in de koelkast

Meng in een kom of op je werkblad de bloem met het zoet. Roer met je vingers of een vork het water erdoor tot het is opgenomen. Meng niet te lang; het deeg moet er ruw uitzien.


Maak een rechthoek en voeg een aantal koude blokjes boter toe en duw deze met een deegroller door het deeg.

Vouw de uiteinde van het deeg om tot ze elkaar raken, vouw het dan dubbel zodat je een pakketje krijgt met 4 lagen op elkaar. 


Leg de lange vouw naar links, net als de rug van een boek, en rol het deeg weer uit tot een rechthoek. Als de boter zacht wordt, leg je het deeg 30 minuten in de koelkast. 


Duw er een aantal blokjes koude boter in en vouw het weer dicht. Blijf dit herhalen totdat alle boter in het deeg is verwerkt. 


Als de boter zacht wordt vouw je het in plasticfolie en leg je het samen met de boter voor 15-30 minuten in de koelkast. Wanneer het deeg tijdens het uitrollen elastisch aanvoelt, wikkel het dan ook in plasticfolie enen leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.


Herhaal het uitrollen en vouwen nog een twee keer wanneer alle boter er in zit. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minsten 1 uur in de koelkast voordat je uitrolt en bakt. Dan kunnen de gluten rusten, wat nodig is voor de elasticiteit van je deeg.


Nu kun je het bladerdeeg overal voor gebruiken. 
Wanneer je restjes over hebt vanwege het afsnijden na het bekleden van een vorm kan je het niet meer gebruiken. De laagjes zijn stuk waardoor je niet meer bladerig is. Wil je 1 portie deeg toch voor meerdere doeleinde gebruiken? Rol het bij de laatste stap uit tot een rechthoek en snij het dan door met een scherp mes (pizzasnijder). Vouw beide delen op en laat het voor een uur in de koelkast liggen. 

Dit wordt een quiche met gemixte groente, tomaat, tonijn en mozzarella. Heb er nu al zin in :)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten