Met warm weer is een soepje niet altijd even lekker. Ondanks dat blijf ik graag soep maken als het zonnetje schijnt. Gelukkig bestaat er ook koude soep welke heerlijk verkoelend is als het kwik boven de 25 graden uit komt. Gazpacho is zo'n soep. Ze hebben ook wel eens over koude tomatensoep. Zelf zou ik de tomatensoep liever niet koud eten, maar ik vind gazpacho heerlijk! Er zit dus wel degelijk verschil in.
Ingrediënten
8 grote rijpe tomaten
1 groene paprika
½ komkommer
2 tenen knoflook
50 gr speltbroodkruimen
½ rode peper
extra vierge olijfolie
rode wijnazijn
Zo bereid je het
Breng een pan met water aan de kook. Snijd de kroontjes met een scherp mes uit de tomaten en snij de onderkant kruislings in. Leg de tomaten met een schuimspaan voorzichtig in het kokend water voor 20 à 30 seconde. Laat ze schrikken onder koud water.
Nu is het gemakkelijk om de schil van de tomaten af te halen.
Snijd de tomaten grof en doe ze in een blender*.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij deze in grove stukken en doe ze bij de tomaten. Schil de komkommer en snijd hem in grove stukken en doe ze bij de tomaten. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze fijn. Doe deze bij de tomaten samen met de knoflooktenen, speltbroodkruim, scheut extra vierge olijfolie en een flinke scheut rode wijnazijn. Maal het fijn met 150 ml koud water.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat rode wijnazijn. Laat het minsten 2 uur in de koelkast koelen, wanneer je het langer laat staan, zit er meer smaak aan.
Garneer met geraspte komkommer en een beetje extra vierge olijfolie.
Eet smakelijk!
* Je kan ook alles met een staafmixer in een pan pureren
Dit vond ik er van
Volgens mij is het officieel een lunch gerecht, maar met warm weer heb je meer dan voldoende aan 1 kommetje. Het is een heerlijke frisse soep voor een warme dag. Ondanks dat het voornamelijk tomaat is, zit er veel smaak aan waardoor het een verrassend soepje is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten