dinsdag 2 september 2014

Nasi zonder pakje of zakje

Vroeger vond ik nasi helemaal niet lekker, het was pittig dus wilde ik het niet. Op het moment dat ik allergisch werd voor soja vond ik het ook helemaal niet erg. Ik was geen fan van de Oosterse en Aziatisch keuken en zou het ook niet erg missen. Af en toe keek ik bij de Oosterse/Aziatisch pakje, potjes, zakjes en bakjes, maar veel verder dan twee woksauzen kwam ik niet. In bijna al het overig is soja of tarwe in verwerkt. Toen kwam vriendlief in beeld en hij vind nasi heerlijk. 


Eerst jaren met een potje uit de natuurwinkel nasi gemaakt, hier zitten namelijk geen dingen in die ik niet mag. Toch wel makkelijk en snel klaar. Eigenlijk wel prima. Tegenwoordig kan ik pittig eten beter handelen en vind ik nasi ook lekker. Iedere keer naar de natuurwinkel voor enkel de nasi pasta vind ik irritant aangezien deze niet echt op de route ligt. Aan de andere kant puilt mijn kruidenkastje uit van alle specerijen en kruiden, dus waarom niet proberen zelf te maken.

Ingrediënten

¼ el sambal
1 cm gember
1 teen knoflook
3 el vissaus
1 el gembersiroop
1 tl kurkuma
¼ tl gemalen koriander
¼ tl suiker
300 varkensvlees of kipfilet
wokolie
600 gr nasi groente
1 Spaanse peper
1 tl trassi
limoensap
300 gr zilvervliesrijst
4 eieren

Zo bereid je het

Schil en rasp de gember, pel en pers de knoflook. Maak de marinade door de knoflook, gember samen met de sambal, vissaus, gembersiroop, kurkuma, gemalen koriander en de suiker in een grote kom te mengen.
Snij het vlees in blokjes en meng deze in de marinade. Laat dit minstens 10 minuten trekken. 

Kook de rijst volgens de verpakking in 10 minuten gaar. Laat deze daarna afgedekt staan. 

Verhit de olie in een wokpan en als deze goed heet is, voeg het vlees toe. Bak het vlees rondom bruin in 3-5 minuten. Hak de Spaanse peper fijn. Voeg de nasi groente (zonder de taugé) en Spaanse peper toe en wok dit 5 minuten mee.  Meng de taugé er door heen. 
Breng op smaak met limoensap eventueel nog wat vissaus en peper & zout.

Voeg beetje bij beetje de rijst toe en bak dit nog 10 minuten door. 

Bak in een koekenpan die eieren. Zelf maak ik altijd een spiegelei, maar een omelet of roerei kan natuurlijk ook. Zonder ei is trouwens ook een optie.

Verdeel de nasi over de borden en serveer met het gebakken eitje.
Eet smakelijk!

Dit vond ik er van

Wat mij betreft komt er geen pakje meer in huis voor nasi. Jeetje wat is de lekker en echt super simpel. Vooraf wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten en of het ging lukken, maar wat mij betreft is het gelukt. Het heeft een pittige smaak, zonder dat het vervelend wordt. Daarnaast is hij goed gevuld.
Als het aan mij ligt is dit zeker voor herhaling vatbaar, gelukkig voor vriendlief ook.

2 opmerkingen: