dinsdag 24 juni 2014

Klassieke appeltaart, maar dan tarwe vrij

Eens in de zoveel tijd heb ik zin in taart. Helaas is het voor mij niet mogelijk om ergens een gebakje te gaan eten, dus bak ik zelf. Meestal zorg ik er voor dat er familie of vrienden over de vloer komen zodat ik niet de gehele taart alleen hoef op te eten. Ook al vind vriendlief dat laatste geen probleem. Dit weekend stond er geen bezoek op de planning en gingen wij ook niet ergens op bezoek. Toch had ik zin zin taart. Er lagen nog wat appels, dus de keuze voor appeltaart was snel gemaakt.De klassieke appeltaart is favoriet bij vriendlief, zonder extra poespas en complexe smaken. Gewoon simpel; appel. Het lastige aan het maken van deze taart is de mogelijkheid dat de bodem sompig wordt door het vocht wat uit de appels komt. Dit kan opgelost worden door een dun laagje paneermeel over de bodem te strooien. In verband met de tarwe is dat voor mij geen optie, maar ik hou ook niet van sompige bodems. Gelukkig heb ik heb andere oplossing gevonden; hazelnoten tot poeder hakken en dit over de bodem strooien.
Wanneer je een warme keuken hebt, is het van belang de boter goed koud te houden en het deeg tussentijds extra te laten rusten in de koelkast. 

Het recept is voor een springvorm met een doorsnede van 22 cm.

Ingrediënten

300 gr speltbloem
125 witte basterdsuiker
snufje zout
175 gr koude boter in kleine blokjes
1 ei
Handje hazelnoten
750 gr appels (ik heb 5 pink lady's gebruikt)
citroensap
60 gr kristalsuiker
1 tl kaneelpoeder


Zo bereid je het

Vet de springvorm goed in met boter. Zeef het speltbloem, basterdsuiker en zout in een kom. Meng dit door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem tot het een kruimelig mengsel is. Voeg het ei toe en kneed alles met koele handen tot een deegbal.
Laat het deeg in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten indien je een warme keuken hebt.


Neem voor het deegruitje over de appels ongeveer een derde van het deeg af. Bestrooi je werkblad en rol het deeg uit tot een lap van circa 1 cm. Blijf tussentijds het deeg draaien om plakken te voorkomen. 

Druk met de rand van je springvorm een cirkel uit het deeg. Leg deze cirkel op de bodem van je springvorm. Wanneer je nog een mooie rand over hebt, rol je met de zijkant van je springvorm over het deeg voor de zijkant. Rol deze lap lichtjes op en rol hem weer uit aan de binnenkant van je springvorm zodat je een mooie rechte rand krijgt.
Natuurlijk kan je ook met de stukjes deeg puzzelen totdat de hele springvorm bekleed is met deeg. 
Plaats de springvorm en het overgebleven deeg terug in de koelkast om weer te laten rusten.

Maak in de tussentijd de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in parten. Hoe smaller je parten zijn, hoe beter je dit straks kan aandrukken en er een mooie gevulde taart zal ontstaan. Sprenkel hier wat citroensap over om bruin worden te voorkomen. Meng de suiker en kaneelpoeder er door heen. Zet dit aan de kant.

Plaats een handje hazelnoten in de hakmachine en hak deze totdat het bijna geheel poeder is. Hoe fijner, hoe beter het resultaat (en hoe minder je er van proeft). 
Verdeel het hazelnootpoeder over de bodem van de taart, vul deze daarna met appels en druk dit goed aan. Hoe beter aangedrukt hoe steviger je taart/vulling straks zal zijn. Zet de taart weer terug in de koelkast.Verwarm de oven voor op 180 ͦC. Rol het overgebleven deeg uit en snij daar gelijke slierten van. Leg deze kruislings over de appels en druk het lichtjes aan. Snijd de overhangende stukjes deeg af en druk de reepjes op de deegrand vast.

Zet de vorm op een rooster onderin de oven en bak de appeltaart in circa 1 uur en 15 minuten gaar en goud bruin.Laat de taart op een rooster minsten 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Wanneer de taart stevig aanvoelt kan je de vorm verwijderen. Wil je dit eerder doen, dan zal de taart inzakken.

Eet smakelijk!

Nog deeg over; hier kan je heerlijke koekjes van maken! 

Dit vond ik er van

Appeltaart is altijd goed! Het is eindelijk gelukt om de bodem niet sompige te krijgen en de noten niet te grof. Zelf vind ik er wat noten en/of rozijnen in ook erg lekker, maar alleen met appels is ook prima.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten