zaterdag 2 augustus 2014

Aardbeien taart

Een vriend van ons was jarig en wij waren welkom om dit te komen vieren. Stiekem had ik wel zin in een stukje taart en dit was een goed excuus om in er één te maken. Met alle goede bedoelingen van hem zou er geen taart aanwezig zijn die ik zou kunnen eten, dan maar zelf maken toch. De zomerzon verdient een zomerse taart en wat is er nou meer zomers dan aardbeien? Keus snel gemaakt.
Het is wel een taart waar je even de tijd voor moet nemen. Sowieso is het voor iedere taart belangrijk om er tijd en liefde in te stoppen. Wanneer je dat niet doet, dan proef je dat gelijk. Maar zeg nou eens eerlijk, in zo'n lekkere taart daar wil je toch wel tijd en liefde insteken?

Ingrediënten

100 gr boter + om mee in te vetten
250 gr speltbloem
50 gr + 2 el suiker
1 ei
35 gr maizena
300 cranberrysap 
800 gr aardbeien
300 ml slagroom
200 gr crème fraîche 
16 gr vanillesuiker
pure chocolade

Zo bereid je het

Vet een taartvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter. 
Kneed het speltbloem, de suiker, de boter in blokjes en het ei snel tot soepel deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad* in een cirkel groot genoeg zodat deze je taartvorm bedekt. Beleg hiermee de vorm en druk het bij de rand omhoog. Prik in de bodem met een vork een aantal gaatjes en zet het deeg 30 minuten in de koelkast. 

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 ͦC. Bak de bodem in circa 20 minuten gaar. Haal hem uit de oven, laat hem wat afkoelen op een taartrooster en haal hem uit de vorm.

Roer de maizena glad met 6 el van het cranberrysap. Breng het overige sap aan de kook met 2 el suiker. Roer de aangemaakte maizena erdoor en laat het al roerend minimaal 1 minuut op laag vuur koken. Laat afkoelen. 

Maak de aardbeien schoon en houd één aardbei apart voor de garnering. Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes. Meng de aardbeien met het gebonden cranberrysap en vul de taart ermee. Zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.

Klop de crème fraîche en de vanillesuiker in 2 minuten op. Voeg de slagroom toe en klop het geheel stijf. Maak met een slagroomspuit een grote toef op de taart. Schaaf er wat pure chocolade overheen en garneer met de overgebleven aardbei. 

Eet smakelijk!

* Heb je een warme keuken zoals ik, leg het deeg dan eerst 30 minuten in de koelkast zodat de boter weer hard wordt.

Wat vond ik er van

Het lijkt door die enorme toef room een super machtige taart, maar het tegendeel is waar. Deze taart past bij de zomer, is fruitig en niet te zoet. Netzo als voor de perfecte appeltaart is het ook hier verstandig om nootkruimels op de bodem te leggen voor het vocht wat van de aardbeien afkomt. Amandelen zijn hier geschikt voor en is een lekkere combinatie met aardbeien. Aangezien ik dit niet heb gedaan was de bodem bij deze taart dan ook niet krokant, maar een beetje sompig. 
Ondanks dat is deze taart zeker een blijvertje! Hij ziet er super mooi uit en is daardoor niet alleen een traktatie voor de mond maar ook zeker voor het oog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten